Icon spaarvarken 2

2024: het einde van de belastingvermindering voor federaal langetermijnsparen

Voor aflossingen van een hypothecaire lening voor een tweede woning en stortingen in een ‘fiscaal’ levensverzekeringscontract, kon je genieten van een belastingvermindering in de personenbelasting. Vanaf 2024 is dit voordeel van langetermijnsparen afgeschaft.

Het langetermijnsparen is een belastingvermindering in de personenbelasting voor aflossingen van een hypothecaire lening voor een tweede woning en stortingen van een premie in een fiscaal levensverzekeringscontract. Hierdoor heeft de belastingplichtige recht op een belastingvoordeel van 30%, te verhogen met de gemeentelijke opcentiemen. Het maximumbedrag dat vrijgesteld kan worden hangt af van je inkomen, met een vastgelegde bovengrens van 2.350,00 euro.

Vanaf januari 2024 is dit voordeel afgeschaft voor hypothecaire leningen voor een tweede woning en ‘fiscale’ levensverzekeringen zoals de schuldsaldoverzekering die als waarborg dient van de hypothecaire lening. Voor ‘gewone’ levensverzekeringen (tak 21 en tak 23) blijft dit voordeel wel bestaan.

Let wel, de interesten van deze hypothecaire leningen blijven wel aftrekbaar van het belastbaar onroerend inkomen. Dat voordeel blijft dus wel nog bestaan.

Leningen aangegaan vóór 1 januari 2024 genieten wél nog van dit voordeel. Echter, het verlengen van de looptijd van deze leningen om te genieten van het voordeel is niet mogelijk. Verleng je de looptijd toch, dan blijft het fiscale voordeel beperkt tot de oorspronkelijke looptijd.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.