Icon boekhouding 5

Afbraak en heropbouw van een woning in Vlaanderen

Een woning in Vlaanderen afbreken en heropbouwen kan in bepaalde steden aan het verlaagd tarief van 6% van de BTW. Daar heel wat woningen in Vlaanderen verouderd zijn, wil de Vlaamse Overheid particulieren een duwtje in de rug geven en een motivatie bieden om nieuwe energiezuinige woningen te plaatsen. Naast het verlaagd tarief van de BTW in bepaalde steden, kan er nu ook een premie verkregen worden in de rest van Vlaanderen.

Voorwaarden verlaagd tarief 6%

Om aan de voorwaarden voor het verlaagd tarief van 6% BTW te voldoen, dient de afbraak van een gebouw gepaard te gaan met de wederopbouw en moeten ze samen één handeling vormen. Bovendien dient het gebouw hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt te worden. Tenslotte dient de woning gelegen te zijn in één van volgende 13 stadsgebieden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

Premie voor de rest van Vlaanderen

Wanneer u een oude woning sloopt en er een nieuwe energiezuinige woning op plaatst, kan u hiervoor een forfaitaire premie aanvragen van 7.500 euro. De nieuwe woning dient aan de Vlaamse energienormen te voldoen. Deze maatregel is ingegaan sinds 1 maart 2019. De premie is beschikbaar voor particulieren (geen vennootschappen) die sloop -en heropbouwprojecten uitvoeren, waarvoor de aanvraag van de omgevingsvergunning is ingediend tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019.

Aanvraag van de premie dient te gebeuren binnen één maand nadat de aanvraag van de omgevingsvergunning voor afbraak en heropbouw werd ingediend. Voor aanvragen van 1 oktober tot en met 28 februari 2019 heeft u tijd tot 30 april 2019.

De premie wordt uitbetaald binnen 3 maanden nadat men een bewijs van de sloping heeft voorgelegd.

Bent u van plan om binnenkort een privé-bouwproject te realiseren waarbij u een gebouw gaat afbreken en een nieuwbouw gaat plaatsen, neem dan zeker contact op met ons kantoor om te zien onder welke maatregelen u kan vallen!

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.