Icon boekhouding 5

Automaten bij de apotheek: wat is mogelijk?

Kan men zaken bij een apotheek aankopen zonder de tussenkomst of advies van de apotheker zelf? De Orde der Apothekers heeft hierover een standpunt ingenomen en stelt dat er een mogelijkheid bestaat voor automatische verdeelapparaten en afhaalloketten, maar onder strikte voorwaarden.

Afhaalloketten

Hier gaat het om kastjes die bij de apotheek horen en waar een patiënt na sluitingsuur een product kan afhalen. De aankoop zelf gebeurt wel nog steeds persoonlijk waarbij de apotheker zijn missie inzake zorgverstrekking kan vervullen. Indien het om een dringend geval gaat mag de verstrekking van het product op deze manier gebeuren. De kastjes op zich hebben een persoonlijke sleutel of code, zijn enkel operationeel buiten de openingsuren, mogen geen aandacht trekken en mogen niet in overvloed aanwezig zijn. Tevens dient de kwaliteit en de veiligheid van de af te halen producten gewaarborgd te worden. De afhaalloketten dienen hulp te bieden waar nodig maar mogen niet courant gebruikt worden.

Automatische verdeelapparaten

Het verdeelapparaat kan je vergelijken met bijvoorbeeld een drankautomaat. De verdeling gebeurt zonder tussenkomst van de apotheker. De Orde stelt dat dit enkel van toepassing mag zijn op gezondheidsproducten die niet onder het monopolie van de apotheker vallen. Het gaat bijvoorbeeld om voorbehoedsmiddelen, luiers, cosmetica, … . Er mag maar één automaat per apotheek geplaatst worden en dit aan de buitenkant van de apotheek. De presentatie dient discreet te zijn en dient niet om publiciteit te maken. De af te leveren producten moeten de gegevens van de apotheker vermelden en de automaat dient de kwaliteit en de veiligheid van deze producten te waarborgen.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.