Icon spaarvarken 1

De nieuwe staatsbon: ook instappen of toch maar niet?

De nieuwe staatsbon, de zogenaamde ‘Van Peteghem-bon’ is al behoorlijk besproken geweest de afgelopen dagen. Nog tot 1 september kan deze aangekocht worden. Is deze werkelijk interessant om aan te kopen?

Wat is een staatsbon?

De staatsbon is een obligatie uitgegeven door de overheid en heeft doorgaans een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar. Deze is bestemd voor particuliere investeerders en kan dus niet aangekocht worden door vennootschappen.
De nieuwe staatsbon heeft een kortere looptijd van 1 jaar en brengt bruto 3,30% rente op. Door de verlaagde roerende voorheffing (15% i.p.v. het normale tarief van 30%) komt dit neer op een netto rendement van 2,81%.
Zeker voor de iets voorzichtigere investeerder is de staatsbon interessant. Er is heel weinig risico aan verbonden en een minieme kans op waardeverlies zoals bij aandelen en obligaties. Daarnaast kan al ingestapt worden vanaf 100 euro.

Vergelijking met een spaarrekening en termijnrekening:

De spaarrekening

Als u uw geld laat staan op een spaarrekening, levert dat een heel beperkt rendement op. Als particulier bent u vrijgesteld van roerende voorheffing zolang uw interest niet meer bedraagt dan 980,00 euro per jaar. Is uw interest hoger dan dat, dan betaalt u 15% roerende voorheffing op het overschreden gedeelte.
Als vennootschap is de vrijstelling van de roerende voorheffing niet van toepassing. Alle interesten die u als vennootschap ontvangt, zijn onderworpen aan vennootschapsbelasting (25% of het verlaagde 20%). De betaalde roerende voorheffing (30%) kan gecompenseerd worden met de vennootschapsbelasting.
De staatsbon biedt dan toch een beter rendement dan een spaarrekening als je zeker bent dat je het geld niet nodig hebt gedurende een periode van één jaar. Gezien je niet kan intekenen op de staatsbon met een vennootschap (enkel particulier), is het eventueel een optie om een dividend uit je vennootschap te halen, voor zover dat fiscaalvriendelijk kan, en dan privé in te tekenen op de staatsbon.

De termijnrekening

Een termijnrekening brengt op zich meer op dan een spaarrekening maar dat is sterk afhankelijk van bank tot bank. Voor de uitgifte van de staatsbon had bijna geen enkele bank een termijnrekening die 2,81% netto-rendement gaf. Daarnaast moet er wel 30% roerende voorheffing betaald worden op de interesten die u daarvan ontvangt (privé of als vennootschap).

Als je dus 20 euro ontvangt aan interest op je termijnrekening, dan hou je daar netto slechts 14 euro aan over.

Nu de staatsbon echter aan populariteit wint, hebben enkele banken zoals Argenta, Axa en Beobank besloten de rente van de staatsbon te evenaren en dus de rente op hun termijnrekeningen verhoogd om zo te vermijden dat heel veel spaargeld van hen wegvloeit. Bij deze banken is de netto-rente dus nu ook gelijkaardig aan de rente van de staatsbon. Hou er wel rekening mee dat hier geen verlaagd tarief van 15% roerende voorheffing van toepassing is en de staatsbon dus nog steeds een lagere roerende voorheffing aanbiedt dan de termijnrekening. Kijk dus steeds naar de netto-rente die aangeboden wordt.

Wanneer?

Als u zou willen instappen, dan doet u dit best eerstdaags. Intekenen op de staatsbon kan nog tot en met donderdag 31/08/2023.

Indien u dus nog zou wensen te investeren en u neemt liever niet al te veel risico, dan is het zeker interessant om in te stappen op de staatsbon van één jaar. Het is zeker voordeliger dan uw geld parkeren op een spaarrekening.

Ook als u op een fiscaal voordelige manier geld uit uw vennootschap kan halen, is het eventueel interessant om deze gelden te beleggen in de staatsbon.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.