Icon euro een 1

Elektronisch kasticket en kasregister

Elektronische kastickets

Sinds 1 januari 2023 is het dankzij het KB van 13 december 2022 wettelijk mogelijk om een elektronisch kasticket af te leveren. Voorheen werd dit wel al getolereerd, maar nu is er ook effectief een juridische basis. Voor alle sectoren is deze optie toegelaten, met uitzondering van de horeca- en carwashsector gezien zij aanzien worden als risicosector omdat de digitale ontvangstgegevens van hun cliënteel vaak niet gekend zijn.

Deze uitgesloten sectoren moeten blijven gebruik maken van een papieren GKS-ticket (Geregistreerd KassaSysteem), een btw-bonnetje van een erkende drukker of een factuur.
Bij verzending van het elektronisch kasticket, mag de onderneming zelf kiezen welke digitale oplossing hij daarvoor gebruikt. Dit kan via mail, of het ter beschikking stellen via een beveiligd platform waartoe de klant toegang heeft, QR code, etc. zolang de klant zich kan identificeren. De optie van een papieren kasticket moet echter wel mogelijk blijven gezien niet alle klanten de technische middelen bezitten om deze elektronische kastickets te ontvangen.

Elektronisch kasregister en het dagontvangstenboek

Voor de BTW-administratie ben je verplicht een dagontvangstenboek bij te houden indien er “contante” verkopen zijn aan particulieren waarvoor een factuur niet verplicht is. Hiermee worden niet enkel betalingen in cash bedoeld maar ook verkopen met een bankkaart. Dit dagontvangstenboek kan in papieren als elektronische vorm gehouden worden.

Sinds 1 januari 2023 is het gebruik van een elektronisch kasregister gelijkgesteld aan het digitaal bijhouden van een dagboek van ontvangsten, op voorwaarde dat het één of meerdere financiële rapporten genereert en een systematische aflevering van een kasticket aan de klant bevat. Alle sectoren (ook de bovengenoemde uitzonderingen) kunnen gebruik maken van de gelijkstelling. Zowel voor de kastickets als de rapporten is er wel een minimale inhoud voorgeschreven. Zo moet het kasticket o.a. minimaal de datum van uitgave en een volgnummer bevatten. Op deze manier hoeft er geen afzonderlijk dagontvangstenboek meer bijgehouden te worden.

Kanttekening: een dagontvangstenboek is niet verplicht als u een BTW-forfait toepast of gebruik maakt van een geregistreerd kassasysteem (GKS).

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.