Icon boekhouding 5

Fiscaal interessant: de aankoop van een motor door uw vennootschap?

Net zoals u met uw vennootschap een auto kunt kopen, kunt u ook een motor kopen. U zal niet alleen vlotter de files kunnen omzeilen, maar de vennootschap zal ook een fiscaal interessantere kostenaftrek genieten dan bij de aankoop van een auto.

De kosten van een motor zijn immers voor de vennootschap 100% fiscaal aftrekbaar, ongeacht de omvang van het beroepsgebruik. Dit is dus een belangrijk fiscaal pluspunt van een motor tegenover een auto, waarvan de kosten maar beperkt aftrekbaar zijn.

U wordt echter wel privé belast op een voordeel alle aard (VAA) voor de privékilometers die u met de motor van de vennootschap aflegt, dit in tegenstelling tot het VAA auto waar het voordeel forfaitair wordt bepaald.

Voor het VAA auto is het niet van belang hoeveel privékilometers u aflegt. Rijdt u op een jaar maar 100 km privé, dan wordt u toch op een even groot VAA belast als wanneer u 20.000 km privé rijdt. Het VAA motor is echter gelijk aan de werkelijke waarde van het privégebruik voor u.

Besluit? Een motor die u enkel privé wilt gebruiken, koopt u beter niet met uw vennootschap. Zorg ervoor dat u de beroepskilometers met de motor kunt bewijzen. Hoe meer beroepskilometers u bewijst, hoe kleiner uw VAA.

Hoe kunt u de beroepskilometers bewijzen? Door het bijhouden van een rittenadministratie. Noteer voor elke professionele verplaatsing met de motor de datum, het begin- en eindadres, de afgelegde kilometers en het totaal aantal afgelegde kilometers op die dag, en verder het totaal aantal kilometers dat u per jaar met de motor aflegt.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.