Icon boekhouding 5

Keuze voor btw-heffing op professionele onroerende verhuur vanaf 1 januari 2019

De verhuurder en de huurder van een nieuw opgericht of grondig verbouwd gebouw zullen vanaf 1 januari 2019 kunnen kiezen om de professionele verhuur te onderwerpen aan de btw. Het Parlement dient weliswaar nog te stemmen over het wetsontwerp, maar er wordt verwacht dat het Parlement uiterlijk begin oktober het wetsontwerp zal goedkeuren.

De nieuwe optionele btw-heffing voor de verhuur van professioneel vastgoed zal enkel mogelijk zijn in een B2B-context. De huurder moet de hoedanigheid van btw-plichtige hebben en hij moet het gebouw uitsluitend voor zijn economische activiteit gebruiken, bijvb. als kantoorgebouw, winkel, fabrieksgebouw, edm. Er kan dus niet gekozen worden voor btw wanneer het gebouw wordt gebruikt voor een niet economische activiteit zoals bijvb. een privaat gebruikte woning.

De optie om de verhuur aan btw te onderwerpen moet gezamenlijk worden uitgeoefend door de verhuurder en de huurder samen. Het is enkel mogelijk om te opteren voor nieuwe gebouwen of vernieuwbouw (i.e. grondig gerenoveerde gebouwen die na renovatie terug als nieuw kwalificeren voor btw-doeleinden) waarbij de btw opeisbaar is geworden vanaf 1 oktober 2018. Concreet wil dit zeggen dat er op 1 oktober 2018 nog géén btw opeisbaar mag geworden zijn op de eigenlijke materiële bouwwerken. Vóór 1 oktober 2018 mag er wel reeds btw opeisbaar geworden zijn ten aanzien van intellectuele handelingen zoals de diensten van architecten, studiebureaus, landmeters, diensten van veiligheidsexperten, enz. Ook mogen er vóór 1 oktober 2018 al afbraakwerken en werken met betrekking tot de grond uitgevoerd zijn (saneringswerken, graafwerken, enz.).

Dankzij de btw-optie zal de verhuurder de btw op de oprichting, de verbouwing of de renovatie van het betrokken professioneel vastgoed onmiddellijk en integraal in aftrek kunnen brengen. Hij zal over de huurvergoedingen btw kunnen aanrekenen aan de huurder en die verschuldigde btw afdragen aan de Schatkist. De huurder kan op zijn beurt de aangerekende btw volgens de normale regels in aftrek brengen, waardoor deze maatregel voor de huurder eigenlijk budgetneutraal is.

De invoering van het optionele verhuurregime voor professioneel vastgoed, is één van de grootste btw-revoluties in de laatste jaren en zal investeringen in het vastgoedpatrimonium zeker en vast stimuleren. Heeft u nieuw- of verbouwplannen in gedachten en wenst u meer informatie te verkrijgen over dit onderwerp, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.