Icon klanttevredenheid 2

E-Box Enterprise: werkt u er al mee?

Via het systeem e-Box Enterprise kan uw onderneming documenten en berichten ontvangen van diverse overheidsinstellingen. De Nationale Bank van België kondigde ook al aan dat ze vanaf 2022 de melding van de neerlegging van de jaarrekening enkel via e-Box Enterprise zullen bezorgen. Hieronder een woordje uitleg over deze digitale brievenbus.

Wat is e-Box Enterprise?

E-Box Enterprise is een beveiligde elektronische brievenbus waar u alle documenten en berichten van de overheidsinstellingen en instellingen van de sociale zekerheid kunt ontvangen en beheren. In de loop van de volgende jaren zal u ook zelf berichten en documenten kunnen sturen naar de e-Box van de overheidsinstellingen.

Activatie

E-Box Enterprise is volledig gratis maar voor uw onderneming moet u het zelf activeren. Elk onderneming kan maar slechts één e-Box Enterprise hebben. Indien u er nog geen hebt, kunt u er nu al een aanmaken via https://www.eboxenterprise.be/.

Belangrijk om te weten is dat my e-box en e-Box Enterprise niet hetzelfde zijn. My e-box is een mailbox voor de gewone burger, terwijl e-Box Enterprise een mailbox is voor de onderneming.

Geldigheidsduur

De geldigheidsduur van de documenten wordt bepaald door de instelling die het publiceert. Bijvoorbeeld, indien de geldigheidsduur vastgelegd wordt op 6 maanden, dan wordt het document na 6 maanden automatisch verwijderd. Het is dus belangrijk dat u de documenten bewaart op een afzonderlijke opslagruimte.

Toegang

Ieder persoon verbonden aan uw onderneming, heeft toegang tot e-Box Enterprise via eID of itsme. De toegangsbeheerder heeft de bevoegdheid om toegang te geven aan andere medewerkers van de onderneming, zij worden gebruikers genoemd.

Melding neerlegging jaarrekening

De Nationale Bank van België heeft beslist om vanaf 4 april 2022 de melding van neerlegging van de jaarrekening enkel nog elektronisch via het systeem “e-Box Enterprise” te versturen.

Toekomstig gebruik

Momenteel is e-Box Enterprise geen verplichte tool maar vanaf 4 april 2022 zullen alle Belgische ondernemingen een e-Box Enterprise hebben, waardoor het op termijn wel verplicht zal worden. Meer en meer overheidsinstellingen sluiten zich aan aan de e-Box Enterprise en sturen hun documenten via het systeem door.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.