Icon doel 2

Verlaagd btw-tarief sloop en heropbouw: uitbreiding

Tot eind 2023 bestonden er twee regimes die het mogelijk maakten om een woning te slopen en te heropbouwen met toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% indien aan bepaalde voorwaarden werd voldaan. Sinds 2024 heeft de regering besloten om deze regelingen te vervangen tot één uniforme regeling.

Tot eind 2023

Vroeger kon het tarief van 6% enkel worden toegepast voor de afbraak en heropbouw in 32 centrumsteden en voor renovaties van woningen die al ouder waren dan 10 jaar.

In 2021 werd dit al uitgebreid zodat dit ook van toepassing werd buiten die 32 centrumsteden maar dan werden daar wel strengere voorwaarden aan gekoppeld. Deze uitbreiding was enkel geldig tot eind 2023.

Nieuw vanaf 2024

Sinds 2024 zijn de bestaande regelingen hervormd tot één uniforme regel m.b.t. de afbraak en heropbouw aan 6% btw. Voorwaarden:

  • Enkel voor particuliere bouwheren die de woonst (max. 200 m²) zeker 5 jaar als enige eigen woning gebruiken. Projectontwikkelaars vallen hier buiten en kunnen dus géén sloop en heropbouwprojecten verkopen met 6% btw.
  • Voor particulieren én rechtspersonen als de woning hierna langdurig wordt verhuurd aan een sociaal verhuurkantoor.

Bovendien zijn er voor het jaar 2024 twee specifieke overgangsmaatregelen:

  • Particulieren die een woning hebben gekocht van een bouwpromotor kunnen het tarief van 6% btw behouden voor facturen die ze in 2024 ontvangen, op voorwaarde dat de vergunning voor sloop en herbouw vóór 1 juli 2023 is aangevraagd.
  • Zowel particulieren als vennootschappen die vóór 1 januari 2024 een vergunning voor sloop en herbouw hebben aangevraagd, kunnen in de 32 centrumsteden nog steeds profiteren van het 6% btw-tarief voor facturen die in 2024 binnenkomen en dit onder de oude voorwaarden.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.