Vanaf 1 januari 2025 wordt de zogenaamde “verdachte periode” voor schenkingen in België verlengd van 3 naar 5 jaar. Dit betekent dat bij bepaalde niet-geregistreerde schenkingen zoals bv. een bankgift, de schenker nog vijf jaar na de schenking moet blijven leven om te voorkomen dat er alsnog erfbelasting wordt geheven. Ben je dus van plan om binnenkort nog een schenking te doen (een hand- of bankgift), dan doe je dat best nog vóór 1 januari 2025.
Over welke schenkingen gaat het?
Als je een schenking wil doen, moet je in principe langsgaan bij een notaris. De notaris stelt dan een akte op waarin de schenking wordt vastgelegd en deze wordt hierna geregistreerd. Hierdoor zijn er dan ‘registratierechten’ of in dit geval schenkingsrechten, verschuldigd. Stel, je schenkt een som van 20.000 euro aan één van je kinderen, dan betaalt hij of zij daarop 3% schenkbelasting (600 euro). Dat zorgt ervoor dat later bij je overlijden, op dit geschonken bedrag géén (hogere) erfbelasting meer betaald moet worden, er is immers al schenkbelasting betaald.
Echter, roerende goederen, zoals geld, juwelen, kunst en dergelijke kunnen door een hand- of bankgift geschonken worden zonder hier schenkbelasting op te betalen. Er is ook geen erfbelasting verschuldigd op voorwaarde dat de schenker niet zou overlijden binnen de ‘verdachte periode’.
Belangrijk! Je moet kunnen aantonen op welke datum deze schenking is gebeurd. Er wordt hiertoe best een bewijsdocument onder de vorm van een ‘pacte adjoint’ opgesteld.
Let op: deze regeling geldt enkel voor roerende goederen. Onroerende goederen, zoals vastgoed, kunnen enkel geschonken worden via de notaris.
Wat is deze verdachte periode?
De verdachte periode verwijst naar de termijn waarin een schenking nog kan worden onderworpen aan erfbelasting als de schenker overlijdt. Bij ongeregistreerde schenkingen, zoals bv. een bankgift, geldt momenteel een termijn van drie jaar. Als de schenker binnen die periode overlijdt, worden de geschonken bedragen bij de nalatenschap gevoegd en kan erfbelasting worden geheven.
Belangrijk: Indien je hebt geschonken zonder schenk- of erfbelasting zoals hierboven uiteengezet en je wordt plots heel erg ziek binnen de verdachte periode, kan je de schenking alsnog vrijwillig laten registreren en er dan schenkbelasting op betalen. Op deze manier wordt bij overlijden toch nog erfbelasting vermeden.
Wat betekent dit concreet?
Deze nieuwe maatregel gaat in vanaf 1 januari 2025 en geldt enkel voor schenkingen die vanaf dan plaatsvinden. Schenkingen gedaan vóór deze datum genieten nog van de kortere driejarige periode. Indien er dus nog plannen zijn om te schenken, dan doe je deze misschien beter nog vóór 1 januari 2025.