Icon boekhouding 5

Versnelde btw-teruggave voor startende ondernemingen vanaf 01/01/2020

Een btw-tegoed terugvragen kan telkens aan het einde van een kwartaal, dit voor zowel kwartaal- als maandaangevers. Vanaf 01/01/2020 kunnen startende ondernemingen, die maandaangever zijn, via een bijzondere vergunning, maandelijks een teruggave van het tegoed aanvragen.

Volgens de huidige regelgeving kan men bij elke btw-kwartaalaangifte of btw-maandaangifte, die slaat op de laatste maand van dat kwartaal, de btw-teruggave aanvragen. Dit btw-tegoed moet dan wel minstens 245,00€; 615,00€ of 1.485,00€ bedragen. De effectieve teruggave zelf kan men ‘uiterlijk de derde maand volgend op het tijdvak waarop de aangifte betrekking heeft’ verwachten.

De tabel hieronder geeft een beter overzicht hoeveel de minimum teruggave moet bedragen.

Als we een kleine rekenoefening maken, merken we al snel dat de btw die u het begin van het kwartaal moest betalen, pas 6 maand later terug kan krijgen. Niet iedereen kan deze periode even gemakkelijk overbruggen, vooral de startende zelfstandigen.

Voorwaarden maandelijkse teruggave (maandaangevers)

  • 1ste 24 maanden na aanvang van economische activiteit
  • Indienen periodieke maandaangiftes op elektronische wijze
  • Minimum btw-tegoed van 245,00€
  • Aanvinken ‘aanvraag om terugbetaling’ op de btw-aangifte

Bij ondernemingen die kwartaalaangiftes indienen zal de overheid ook proberen om de btw sneller terug te betalen dan voorheen.

Deze regeling is automatisch van toepassing indien uw vennootschap voldoet aan de voorwaarden van een startende onderneming. Er moet geen aanvraag gebeuren en de betaling zal automatisch gebeuren binnen de twee maanden na de periode waarop de aangifte betrekking heeft.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.