Icon boekhouding 5

Vlaanderen: Na afschaffing beroepsbekwaamheid, nu ook basiskennis bedrijfsbeheer afgeschaft

Nog even in herinnering brengen: Eerder werd het bewijs van beroepskennis voor een aantal beroepen reeds afgeschaft. Ieder die zich geroepen voelt om bij wijze van voorbeeld als kapper, masseur, opticien, beenhouwer of bakker te starten, kan dit zonder enige belemmering (zie ons vorig artikel “Vlaanderen: afschaffing beroepsbekwaamheid vanaf 1 januari 2018”). Opgelet: voor de beroepen uit de bouwsector blijft de voorwaarde van beroepskennis momenteel wél nog vereist!

Vanaf 1 september 2018 (één jaar vroeger dan initieel gepland) gaat nu ook de afschaffing van de basiskennis bedrijfsbeheer in voege. Wie een zaak wil starten in Vlaanderen, zal dus voortaan niet langer dat attest moeten kunnen voorleggen. In Brussel en Wallonië houden ze voorlopig wél nog vast aan het attest.

De startende ondernemer zal inderdaad geen attest meer moeten voorleggen. Maar voor BVBA’s zal het financieel plan dat op tafel moet worden gelegd, aan belang toenemen en versterkt worden en er mag verwacht worden dat dat op termijn ook noodzakelijk zal zijn voor andere vennootschapsvormen en voor eenmanszaken. De startende ondernemer zal ook nog steeds leningen, verzekeringen, vergunningen, … moeten aanvragen. Bij die aanvragen zal uiteraard ook de ‘kwaliteit’ van de startende ondernemer mee in rekening worden genomen.

Wenst u zich als zelfstandige te vestigen, laat u dan ook adviseren en bijstaan bij uw plannen. Zonder degelijke voorbereiding is de kans om te falen immers groter.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.