Icoon achtergrond groen 2 groen 3

Vrijstelling patronale RSZ-bijdragen eerste werknemer

In een poging van de overheid om bedrijven te stimuleren een eerste werknemer in dienst te nemen en zo de werkgelegenheid te bevorderen, werd beslist een vrijstelling van de patronale basisbijdragen RSZ toe te kennen op het loon van de eerste werknemer, in dienst genomen vóór 31 december 2020.

Wie zijn eerste werknemer nog vóór 31 december 2020 aanneemt, profiteert gedurende de volledige tewerkstellingsperiode van die werknemer, van een vrijstelling van de patronale basisbijdragen.

NIEUW: Deze maatregel is verlengd voor onbepaalde duur vanaf 01/01/2021!

Om van deze maatregel te kunnen genieten dient de RSZ u als ‘nieuwe werkgever’ te beschouwen. Hiermee wordt bedoeld een werkgever die nog nooit een werknemer had aangeworven of dat een jaar lang (4 kwartalen) niet heeft gedaan.

Uitgesloten werknemers:

Bepaalde categorieën van werknemers zijn uitgesloten:

  • studenten, dienstboden, deeltijds leerplichtigen en gelegenheidsmedewerkers ;
  • de eerste werknemer die een werknemer vervangt die in het voorbije jaar, voorafgaand aan het kwartaal van indienstneming, in dezelfde bedrijfseenheid werkzaam was.

Flexi-jobwerknemers

Flexi-jobwerknemers komen wel in aanmerking en tellen mee als ‘eerste werknemer’, maar omdat zij geen gewone werkgeversbijdragen betalen kan er niets verminderd worden voor een dergelijke tewerkstelling.

Wenst u meer informatie?

Neem contact met ons via onderstaand formulier of boek een afspraak.
Boek meteen een afspraak!
Default contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Laat hier uw gegevens na.