Elke zelfstandige is wel wat bang voor ‘de controle’. Bij elke boekhouding kunnen namelijk discussies ontstaan en zaken worden verworpen. Vaak krijgen wij dan ook de vraag hoeveel dit zal kosten. Een eenduidig antwoord kunnen we hierop niet geven, een kleine toelichting over het verloop van een belastingcontrole wel.
Wanneer krijg ik controle?
Een vast tijdstip is er niet, maar de administratie stuurt u vooraf wel altijd een schriftelijke aankondiging. Het is perfect mogelijk dat een onderneming of particulier nooit controle krijgt. Omgekeerd kunnen bepaalde indicatoren, die wijzen op een groter fiscaal risico, ervoor zorgen dat de ene vennootschap er sneller uitgepikt wordt dan de andere.
Op welke periode slaat de controle?
In normale gevallen gaat de belastingcontrole een periode van 3 jaar terug. Deze controletermijn begint te lopen vanaf de eerste dag van het aanslagjaar.
Bij fraude wordt deze termijn verlengd tot 7 jaar. Als u een bezwaar indient kan de periode verlengd worden met een maximum van 6 maanden.
Waarover gaan de discussies?
Veelal is de vraag of een kost wel als een beroepskost kan worden gezien. Zijn alle inkomsten wel correct aangegeven? Is de afschrijvingstermijn niet te kort? Soms kan de wet ook op een andere manier geïnterpreteerd worden en is er niet noodzakelijk een eensluidend antwoord.
Wat kost mij dit?
Het bedrag dat u extra zal moeten aangeven, wordt belast aan de ‘normale’ tarieven samen met de gemeentebelastingen.
Indien een onjuiste aangifte ingediend werd, kan hier een belastingverhoging van 10% van toepassing zijn. Gebeurt dit meermaals, dan kan deze verhoging oplopen tot 20% of 30%.
Wanneer de fiscus merkt dat overtredingen met opzet worden begaan, kunnen deze verhogingen 50%, 100% of zelfs 200% bedragen.
Conclusie
De controles dienen vooral om de betrouwbaarheid van ondernemingen en de correcte toepassing van de regelgeving te controleren. Maak u dus vooral niet te veel zorgen. Doet u dat toch, contacteer dan zeker uw dossierbeheerder voor meer informatie.