E-invoicing verplicht vanaf 2026
Vanaf 1 januari 2026 zijn alle Belgische ondernemingen verplicht om digitaal te factureren (B2B-relatie), ook wel e-invoicing genoemd. Deze verplichting werd in het leven geroepen om btw-fraude te bestrijden en de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen.
Lees meerPensioensparen in 2024: verhoogde maximumbedragen en hun fiscaal voordeel
Met de start van het nieuwe jaar komen er ook op fiscaal vlak enkele veranderingen. Zo zijn de maximumbedragen voor pensioensparen ook gestegen. Welk maximumbedrag kiezen we nu het beste vanuit een fiscaal oogpunt? Wat is de fiscale valkuil van het pensioensparen?
Lees meerTrap niet in de val van schijnzelfstandigheid
Het verbod op schijnzelfstandigheid. Je hebt het misschien als eens gehoord in de wandelgangen. Maar wat betekent dat nu concreet? Welke gevolgen brengt dat mee voor jou als zelfstandige of als werkgever? We bespreken hieronder de criteria waarop dit bepaald wordt én de gevolgen als er toch schijnzelfstandigheid ontdekt wordt.
Lees meer
Controleer of je aannemer fiscale of sociale schulden heeft vooraleer je hem betaalt
Als zelfstandige of als vennootschap doe je ook wel eens beroep op een aannemer voor het uitvoeren van werken in je praktijk of handelsruimte. Voor je overgaat tot betaling moet je nagaan of de betrokken aannemer geen fiscale of sociale schulden heeft. Indien de aannemer schulden heeft, geldt er een inhoudingsplicht.
Lees meerWijzigingen in de btw-procedure vanaf 2025
Op 23 maart 2023 werd de wet tot modernisering van de btw-ketting en van de inning van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen gepubliceerd. Hierdoor worden vanaf 2025 enkele wijzigingen aan de btw-wetgeving doorgevoerd die de modernisering en vereenvoudiging van de verwerking van de periodieke btw-aangiften beogen. We geven hieronder een woordje uitleg bij alle komende hervormingen.
Lees meer
Studentenhuur: einde contract - automatisch of met opzeg?
Met de start van het nieuwe academische jaar, staan veel ouders voor de vraag of het huurcontract van het studentenkot van hun kind automatisch eindigt na dit jaar of dat er specifieke opzegregels gelden, vergelijkbaar met reguliere woninghuurcontracten. De regels variëren echter per gewest in België. Hieronder bekijken we de specifieke regels rond opzeg van studentenhuurcontracten in de verschillende regio's.
Lees meerBreng tijdig de statuten van je vennootschap in overeenstemming met het WVV!
In 2019 werd het “oude” Wetboek van Vennootschappen vervangen door het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (afgekort het “WVV”). Hierdoor zijn de meeste vennootschappen verplicht hun statuten aan te passen en dit voor 01/01/2024. Die deadline nadert dus al snel!
Lees meerVanaf 1 september: eerste herinnering onbetaalde factuur gratis
Wie heeft het nog niet voorgehad? Een factuur vergeten te betalen en er zijn bij de eerste herinnering meteen extra kosten. Vanaf 1 september wordt die eerste herinnering voor consumenten gratis. Ook als ondernemer moet u dus opletten en de regelgeving correct volgen vanaf 1 september.
Lees meerDe nieuwe staatsbon: ook instappen of toch maar niet?
De nieuwe staatsbon, de zogenaamde ‘Van Peteghem-bon’ is al behoorlijk besproken geweest de afgelopen dagen. Nog tot 1 september kan deze aangekocht worden. Is deze werkelijk interessant om aan te kopen?
Lees meerEnkel toegang tot het UBO-register met een "legitiem belang"
Het Hof van Justitie oordeelde eind 2022 dat het niet langer aanvaardbaar was dat het UBO-register publiek toegankelijk was. Vanaf nu moet men een ‘legitiem belang’ kunnen aantonen om toegang te krijgen tot de gegevens van het UBO-register.
Lees meerOnroerend goed in Frankrijk? Uitstel aangifteverplichting tot 31/07!
Frankrijk voerde in 2023 een nieuwe éénmalige aangifteverplichting in voor eigenaars van Frans vastgoed...
Lees meerElektronisch kasticket en kasregister
Sinds 1 januari 2023 is het dankzij het KB van 13 december 2022 wettelijk mogelijk om een elektronisch kasticket af te leveren. Voorheen werd dit wel al getolereerd, maar nu is er ook effectief een juridische basis.
Lees meer